2012. július 6., péntek

Amarant süti

Íme egy nagyon egyszerű süti, amihez szintén nem kell a sütő bekapcsolni és nagyon hamar elkészíthető. A kísérleti sütik egyike ez. A gyerekek is segíthetnek és garantáltan élvezni fogják.
Hogy mi is az amarant? Ezen a linken lehet róla bővebben olvasni.
Csak pár lényeges dolog:
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. Az amarant magja és lisztje rost-, kalcium-, vas-, vitamin- és fehérje-tartalom tekintetében felülmúlja a hagyományos gabonaféléket. Az amaránt-fehérje különösen gazdag LIZIN-ben, amely összetevő a gabonafélékből és a kukoricából nagymértékben hiányzik. Alacsony a szénhidrát tartalma (a gabonák közt az egyik legalacsonyabb). Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer. A mag különlegessége, hogy nincs benne glutén, azaz sikér, de több fehérjét, telítetlen zsírsavakból álló olajat, rostot és hamut tartalmaz, mint a gabonafélék, és a B1- és B2-vitaminok mellett C-vitamint is.
De nem is ragozom tovább. Egyszerűen jó és finom :)

A süti pedig könnyen elkészíthető. Nem kell hozzá más, mint puffasztott amarant és némi juhar szirup (vagy agave szirup). Felnőttek zöldió befőtt szirupjával is elkészíthetik.
Veszünk egy mélyebb tálkát. Beletesszük a puffasztott magokat és rácsorgatunk egy kevés (kb 1 ek) juharszirupot. Ezt összedolgozzuk, hogy egy nem túl nedves, inkább morzsálódós egyveleget kapjunk. Ezután ha szükséges még variálhatunk az összetevők arányán.

Ha kész, előkészítünk alufóliát és sima süti szaggató formákat. Ezekbe nedves kézzel betömködjük apránként a masszát. Ha kész, egy kevés időre a hűtőbe tesszük. Itt kicsit megdermed, illetve a magok magukba szívják a nedvességet és így jobban összeáll. Érdemes egyszerűbb formákba tölteni. Gyerekekkel is készíthető, hiszen nagyon egyszerű.
Zsúrokon kiváltható vele pl. a vajas, cukros keksz. Ha ilyen eseményre használjuk, érdemes az alját kicsit olvasztott étcsokiba mártani, hogy megdermedve még stabilabbá tegyük.






1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

    Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog feedjét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

    Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek, írj az info kukac miner pont hu-ra!

    Üdvözlettel:
    Miner.hu

    VálaszTörlés