2012. május 24., csütörtök

Tavaszias amerikai palacsinta



Ha már itt az eper szezon, a sima amerikai palacsintát fel lehet dobni vele.
A régi alaprecept csak pár kiegészítővel.

Recept:
20 dkg liszt (én tönköly fehéret használtam)
1 evőkanál sütőpor (DM, Alnatura borköveset szoktam és kevesebbet)
1 késhegy szódabikarbóna
4 dl tej
1 tojás (ha kicsi, akkor inkább 2)
csipet só
vaj (a serpenyőbe, de a tésztába is lehet kevés puha vajat tenni)

A hozzávalókat robotgéppel összekeverem, majd kb 5-10percig állni hagyom.
Felmelegítem a palacsintasütőt (ennek hiányában serpenyőt), kevés vajat (esetleg olajat) teszek bele. Ha már elég meleg (nekem elektromos 5ös fokozat, teflon), akkor evőkanállal a serpenyőbe kanalazok egy adagot. Kb. egy kanál egy palacsinta. Nem kell szétoszlatni, a lényeg, hogy pont egy helyre öntsük és majd magától szétterül kicsit. Amikor kezd buborékos lenni a teteje, akkor átfordítom lapáttal. Nem sokat kell sütni, így haladósabb mint a sima palacsinta és nem szakad! :)

Ezt az alapot aztán variálhatjuk sokféleképpen. Én most epret és tejszínhabot tettem rá és kevés juharszirupot öntöttem a tetejére. A gyerekek szeretik csokisziruppal és tejszínhabbal is, de a klasszikus lekváros, nutellás stb is könnyen kivitelezhető.
Azért is szeretem, mert a tésztájában egyáltalán nincsen cukor. Ezzel az epres megoldással is elég alacsonyan lehet tartani a szénhidráttartalmat.

Egy tipp:
Én a tésztájába szoktam kevés őrölt fahéjat tenni, így még finomabb lesz a végeredmény ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése