Sokakban felmerül a kérdés, hogy a nyári melegben mennyire biztonságos az, ha egy nyers tojással készülő édességet eszünk. Amikor terhes voltam, nagyon sokszor kívántam ezt a desszertet és volt hogy kockáztattam is. Nem is gondoltam bele, hogy elkészíthető tojás nélkül is, pedig miért is ne.
Tehát íme egy biztonságosabb, de igazán finom verzió:
Hozzávalók:
250g mascarpone
1 evőkanál vanília kivonat,
3 evőkanál likőr, (pl brandy),vagy 1 kk rum aroma - opcionális,
150ml erős fekete kávé, vagy instant kávé (erős) szoba hőmérsékletű. Ha szeretjük az ízét, lehet kicsit több is.
150ml tejszín (vagy natúr, sótlan krémsajt),
4 evőkanál nyírfacukor (por) (sima porcukorral is lehet),
kb 1 nagyobb csomag babapiskóta (ha cukros tetejű lenne, akkor kevesebb cukor kell)
A mennyisége attól is függ, milyen tálban készítjük.
1 tábla étcsokoládé,
Holland kakaópor.
Keverjük össze a mascarpone-t a vaníliával, a likőrrel és kb a kávé 1/3-ad részével. Külön tálban verjük fel a tejszínt a cukorral. Ha ez kész, óvatosan forgassuk bele a kávés, mascarpone-s masszába.
Öntsünk kávét egy kb 20x30cm-es tál aljába, majd tegyünk rá egy sor babapiskótát. Erre locsoljunk ismét kevés kávét, majd egy réteg mascarpone-s krém következik. Épp csak annyi, hogy elfedje a piskótákat. Ismét piskóta, majd kávé és krém. Célszerű a második adag piskóta előtt kevés ét csokit belereszelni.
Ha kész a második réteg is, akkor a krém tetejére kakaóport szórunk (keveset eltéve a tálaláshoz), illetve csokiforgácsot.
Csokiforgács: Én egy sima zöldséghámozóval szoktam faragni az csoki táblából.
Készíthetjük külön kis tálkákba is, hogy könnyebb legyen tálalni. Kb. 4 részre elég.
Ha elkészült, akkor 20-30percre a hűtőbe tesszük, hogy kicsit összeérjenek az ízek, a piskóta pedig megpuhuljon.
Tálalás előtt szórjunk rá még egy kicsi kakaóport.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése