2012. október 3., szerda

Csokis-kakaós (csökkentett szénhidrát tartalmú) süti

Pár napja a szülinap kapcsán sütöttem egy teljesen cukormentes (kivéve a díszítése) cupcake-et (igen tudom, ez igazán nem az, hiszen krém része nincs, de nem is muffin, legyen hát cup-süti :D ). A cél az volt, hogy a népes gyereksereg a zsúron ne csak cukrosat fogyasszon, de mégis ízletes legyen amit kínálunk nekik.

Legújabb "barátom" a konyhában ha édesítésről van szó a fügecukor. Nagyon kevesen ismerik még. Én is egy véletlen folytán botlottam nemrég bele. Hogy miért jó? Aki cukorbeteg, vagy figyelnie kell a bevitt szénhidrát mennyiségre, az tudja, hogy nem utolsó az ételek glikémiás indexe sem. Utóbbit is gyakran jelzik az ételeken, összetevőkön. ( GI: Egy tápanyag vércukorszintet emelő hatása a cukorhoz (glükóz) képest. A glukózé 100, mindent ehhez viszonyítunk.) Nos, csak gyorsan összefoglalva:a normál cukor GI-je 70-100közti, ahogy a fruktózé, a barna cukoré is. A nyírfacukor (kukoricacsutkából, szárból készül) 40, a fügecukoré pedig 9 :) Nincs kellemetlen mellékíze (kb. olyan mintha az ember fügés mézet enne), süti is lehet vele és tényleg nagyon univerzális.

A mostani cupcake-be is ez került tehát a többi hozzávaló pedig szokásomhoz híven nagy részben háztáji.

Hozzávalók:
1 1/2 csésze liszt (tönköly fehér)
1 teáskanál sütőpor
3 evőkanál kakaópor (holland)
max. 1 tábla sötét csoki ( 100 g, lehetőleg 70% fölötti kakaótartalom) apróra törve, vagy forgácsolva
20 dkg vaj
kb 5-6 evőkanál fügecukor (folyékony!)
3tojás
1 teáskanál rum
kb. 1/3 csésze tej

Előmelegítjük a sütőt 150 fokra.

Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a kakaóport. Egy másik tálban pedig a lágy vajat és a fügecukrot. Majd a vajas egyveleghez hozzáadjuk a tojásokat, a rumot. Majd beleforgatjuk a lisztes keveréket a nedves hozzávalókba és csomómentesre keverjük. Beleszórjuk a csokidarabokat, végül hozzáadunk annyi tejet, hogy jól kanalazható masszát kapjunk. Ha jól összeállt, evőkanállal a formákba kanalazzuk (ez a mennyiség kb 12-14 formára elég). Kb. 18 percig sütjük.

Kész is az egészséges vendégváró.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése