2012. szeptember 16., vasárnap

Mézes cupcake

Mézes cupcake


Miért nem vagyok képes leírni 'magyarul', hogy muffin? Mert a kettő nem egy és ugyanaz. Kis hazánkban még sokak fejében egyként él a rendeltetésében teljesen eltérő két sütemény. No persze ha már rendeltetésről beszélünk, mondhatnánk, hogy mindkettő a hasunkban végzi így nem teljesen mindegy? De nem. Muffin= inkább reggelihez, teához, kávéhoz kínált, általában tartalmas kevert édesség. Nagyanyáink tepsis sütijéhez hasonlíthatnám a leginkább. Annyi a különbség, hogy ez tepsi helyett kis formákban sül. Cupcake = tortácska. Tehát egy torta piskóta és a bele való krém/hab stb. a tetejére halmozva. Amolyan torta falat. Sütését illetően is más a végeredmény, hiszen előbbi akkor jó, ha magas, hegyszerűen kiemelkedő, utóbbi pedig, mikor szép sima, egyenletes tetejű.
Eme mézes finomság így ősszel azt hiszem épp aktuális. Kinek-kinek másért, de hogy a hűvösebb napokon kicsit felmelegítsen, arra mindenkinek jó ;)



Hozzávalók:

1 1/2 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál őrölt fahéj (imádom fűszerezni a sütiket, így én némi őrölt szegfűszeget is belecsempésztem)
15 dkg vaj
3 evőkanál barna cukor
2 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál méz (nálam épp Selyemfű méz volt itthon)
1/3 csésze tej

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a fahéjat. Egy másik tálban pedig a lágy vajat és a barna cukor. Majd a vajas egyveleghez hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát és a citrom reszelt héját. Ha ezt jól kikevertük, jöhet bele a méz, amivel szintén jól összedolgozzuk. Ha ez kész, beleforgatjuk a lisztes keveréket és csomómentesre keverjük. Végül hozzáadjuk a tejet. Ha a massza jól összeállt, evőkanállal a formákba kanalazzuk (ez a mennyiség kb 12 formára elég). Kb. 15 percig sütjük, amíg épp elkezd kicsit barnulni a teteje.
Frissen, langyosan a legjobb szerintem ;)
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése