Sokak egyik első desszertje valamilyen kekszes-keverős sütemény. Roppant egyszerű összeállítani és kb. azt tesz bele az ember az alapokon kívül, amit csak akar. A benne lévő nyers tojás miatt terheseknek kevésbé ajánlott, de helyettesíthető több folyadékkal és vajjal. Készíthető egy fedő réteggel, vagy akár kopaszon is. Ha a hozzávalók egy részét félretesszük, a végén keverhetünk a tetejére egy bevonót.
Hozzávalók:
30 dkg háztartási keksz (készen kapható darát is, de ha nincs, akkor nagy zacskóba téve, sodrófával, némi feszültséglevezetésként elkészíthetjük :) )
1 tojás
20 dkg vaj
3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
7 evőkanál cukor vagy 4 evőkanál xilit
kevés meleg víz
tetszés szerint: őrölt faháj, dió/mandula/mazsola stb. apróbbra vágva.
A darált kekszet tálba tesszük. Egy lábasba tesszük a vaj kb felét, elkezdjük olvasztani, majd belekeverjük a cukor 3/4 részét, 2evőkanál kakaóport és a tojást és lassú tűzön kevergetve pár percig felfőzzük. Ha kész, a kekszre öntjük és összekeverjük. Adhatunk hozzá őrölt fahéjat. Hagyjuk kicsit állni, amíg kivajazunk egy lapos tálat vagy tepsit, amibe aztán belenyomkodjuk a masszát (úgy, hogy kb. 1-1,5cm vastagon legyen).
Ha szeretnénk a sütinket mutatósabbá tenni, akkor a maradék vajból, kakaóporból és cukorból keverjük ki a bevonót. Ezt a kekszes massza tetejére kenjük. Ha kész, mehet a hűtőbe az egész legalább 1 órára. Ha van időnk, akkor akár egy éjszakára is. A tetejét durvára vágott dióval vagy kókuszreszelékkel díszíthetjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése