2012. június 23., szombat

Ebben a melegben




A hőség már már kibírhatatlan. Kinek van kedve ilyenkor bekapcsolni a sütőt? Persze, hogy senkinek. Mégis van úgy, hogy gyorsan össze kellene ütni valami vendégvárót. Számos recept létezik, amihez nincs szükség sütésre. Én most egy olyat választottam, ami gyors, nem igényel sok hűtést sem, tehát gyorsan kivitelezhető. Látványos, érdekes és még a gyerekkel való elkészítése is jó móka.
A tiramisu golyó receptjét pár éve láttam először valahol a neten. Elolvasva az eredeti összetevőket, nekem inkább emlékeztetett egy kávés kekszgolyóhoz (amolyan keksztekercs kistestvére némi feketével bolondítva). Természetesen kipróbáltam. Élvezhető, bár nem az a hűűűha. Nem is igazán izgatott a dolog sokáig. Aztán a múlt héten eszembe jutott ez a süti és kicsit gondolkoztam, hogyan is lehetne ezt valóban a tiramisuhoz még inkább hasonlatossá tenni. Ezen kívül persze az is kérdés volt, hogy hol tudnék kispórolni belőle némi szénhidrátot.
Azt hiszem a legegyszerűbb, ha leírom a recepteket, az elkészítés kb ugyan úgy megy:

1. Nagyjából az eredeti
20 dkg darált háztartási keksz
15 dkg krémsajt (mascarpone, van natúr krémsajt)
2 ek fekete kávé (nescaféból lehet jó töményet)
1 ek porcukor
1 ek mandula aroma (vagy likőr)
külsejére (holland) kakaó.

2. Átdolgozás (minimális CH redukálással)
20 dkg darál keksz (háztartási, vagy tönköly keksz, esetleg más, nem cukrozott összetörve)
15 dkg krémsajt
2 ek fekete kávé
1 ek xilit (por) ((amennyiben cukrozatlan a keksz, +1 ek is mehet, vagy ízlés szerint)
1 ek mandula aroma
kakaópor (holland)

Egy csészében elkészítjük a tömény kávét kevés vízzel. A kekszet összekeverjük (ha kell előbb összetörjük), majd a kávét hozzá keverjük. A többi hozzávalót egybe öntjük, majd kissé összedolgozzuk. Majd a kekszhez keverjük. A kész masszát kicsit átgyúrjuk (ha nagyon nagy a meleg, akkor itt picit hűtőbe tesszük. A masszából golyókat formálunk, majd a tálalás előtt, tányérra öntött kakaóporba forgatjuk. Érdemes csak közvetlen a tálalás előtt beforgatni, mert később a belső nedvességtől foltos lehet.
Majd ki szeretném még próbálni egy kis sütéssel is a receptet. A keksz helyett szeretnék valamilyen piskóta tésztát alkalmazni. Ez lehet pl. tönköly liszttel. Szerintem piskótával jobban hasonlítana a tiramisuhoz. Gondoltam is rá, hogy sima mezei babapiskótát török össze, de ugye az nem lenne cukor és finomliszt redukálás.
Az elkészült golyók nagyon hasonlóak a trüffel golyókhoz kinézetre. Természetesen ezeket is szúrhatjuk kis nyársakra és máris kész a tiramisu pop :)
A gyerekek nem sok mindent tudnak elrontani benne. Már a keverésben is részt tudnak venni, a gyártás meg jó móka. ((mégis a legjobb móka a vendégeket megnézi miközben eszik. :) garantált lesz a kacagás a sok kakaó bajusz és csókos kakaó száj láttán :D ))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése