Nincs karácsony mézeskalács nélkül. Idén se legyen másként. Íme egy puha mézeskalács recept. Bár minden mézes -mint minden keksz is- először megkeményedik, de pár nap alatt visszapuhul. Egy fém sütis doboz és egy alma a kekszek mellé és meggyorsíthatjuk a folyamatot.
Hozzávalók:
25 dkg méz,
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás és két tojássárgája
50 dkg liszt
1 tk szodabikarbóna
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
25 dkg meleg mézben felolvasztunk 10 dkg margarint, 10 dkg cukrot.
Ha meghűlt, hozzákeverünk 1 egész tojást és két tojássárgáját. Hozzákeverünk 50 dkg lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónával és 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverékkel.
Egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Ha nem akarunk ezzel vesződni, akkor elég pár óra a hűvösön.
Másnap át kell gyúrni és három részre osztva fél cm vastagra nyújtani. Ezután kiszaggatjuk és sütőlappal bélelt tepsibe tesszük. A tetejét meg lehet kenni egy tojás és pár csepp tej keverékével. A maradék tojásfehérjékből lehet majd díszítő cukormázat készíteni, amíg a kekszek sülnek.
Nagyjából 10-12 percig sütjük, közepes hőmérsékleten (én 150-170 fokon szoktam).
Cukormáz (díszítéshez):
1 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
só
ecet
(kevés rizsliszt - opcionális)
Elkészítés:
1. tojásfehérjét kemény habbá verjük
2. fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot
3. hozzáteszünk egy kevés sót és ecetet, valamint kevés rizslisztet (utóbbi a hab keménységét fokozza, de csak mértékkel alkalmazzuk, mert fakóvá teszi a cukormázat)
4. uzsonnás tasak csücskén apró lyukat vágunk és megrajzoljuk a kihűlt mézeskalácsokat
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése